Portionen passer til 2 forme af ca. 2 lit.
1 dag.
1 dl surdej
9 dl. lunkent vand
350 g groft rugmel
350 g skårne rugkerner
50 g solsikkekerner
50 g sesamfrø
50 g hørfrø
50 g græskarkærner
1½ sp. salt
Det hele røres sammen og skålen dækkes med et fugtigt klæde eller et låg, lagt løst på, og står på køkkenbordet, til næste dag.
2.dag
1. dl dej tages fra, og sættes i en lukket beholder i køleskabet, til næste gang bagning
(eller giv den til en ven)
Dejen tilsættes
2½ dl. Mørkt øl eller vand
380 – 400 g groft rugmel
og røres godt sammen.
Smør 2 forme med olie, drys lidt græskarkerner i, og fordel dejen i de top forme, glat dejen med en våd ske og prik huller med en stegegaffel eller strikkepind, drys græskarker på toppen og lad brødene hvile i ca. 15 min.
Brødene bages i ovnen ved
-100 C (90 ved varmluft) i 1 time herefter ved 200 C i 1 time, ovnen slukkes og brødene står endnu 15 min. Kan også bages ved 180 C varmluft til en kernetemperatur på 97
Brødene vendes ud på en rist, dækkes med et klæde og afkøles.
Brødene er nemmest at skære dagen efter de er bagt.